Curios poate pentru modul in care trecem cu vederea peste anumite aspecte. Te-ai gandit de ce ne sarutam? De ce exista o astfel de manifestare in randul celor care se iubesc? Pana la urma gesturile de afectiune pot fi de un cu totul altfel.
Se crede ca sarutul in forma pe care o avem in zilele noastre este de fapt o evolutie de la ceea ce era candva o forma de supravietuire, de hranire gura la gura. Se intampla asta si in randul pasarilor spre exemplu ce se hranesc cioc la cioc. Insa in randul indragostitilor nu exista asa ceva! De fapt pornea de la un obicei al mamei care isi hranea puiul intr-o astfel de maniera. Prin corelatie, pentru ca intgre mama si copil exista o legatura de iubire, s-a ajuns la un gest asemenator intre cei care se iubesc.
Si daca te intrebi de ce insa practicam acest lucru afla ca pana si animalele au modul lor de a-si arata afectiune. Asadar, oamenii se manifesta in sensul iubirii. Dincolo de tandrete sarutul poarta insa si o incarcatura emotionala ce poate avea efecte benefice asupra starii tale. In primul rand studiile arata ca se reduce din stres in urma sarutului ai tendinta de a fi mai relaxat. La fel ca si urmarea unei imbratisari cand te simti efectiv mai bine si cand ai parte de o stare de tensiune diminuata.
Insa o data cu manifestarea de acest gen intervine si un risc de a contacta diverse boli. Ba chiar exista si boala sarutului mai ales pentru ca intervine un schimb de germeni prin saliva si prin atingerea cavitatii bucale a unui partener.
De la alimentatie si pana la implicatia emotionala, de la ceea ce inseamna manifestare de iubire sarutul are o istorie si traiectorie usor ciudata.