pasari

Pasarile- urmasii dinozaurilor?

Ultimii 100 de milioane de ani nu au fost in avatajul dinozaurilor. Cercetatorii cred ca, cel mai apropiat ascendent al acestor soparle mari, este gaina.

Oamenii de stiinta au intors, pentru moment, ceasul evolutiei, cel putin intr-o mica parte a anatomiei. Prin manipularea unor proteine in ambrionii celulari ai gainilor, acestia au fost capabili sa transforme un cioc de pasare intr-un cioc asemanator dinozaurilor.

Asa zisul experiment „Jurassic Park”, nu a reusit sa transforme un ou de pasare intr-un dinozaur. Dar nu acesta a fost telul experimentului, declara paleontologul Bhart- Anjan Bhullar, de la Universitatea Yale. Insa, in urma inversarii procesului prin care se permite puilor sa dezvolte ciocuri, mai degraba decat „boturi” de dinozauri, Bhullar si colegii sai au castiigat o perspectiva asupra modului in care pradatorii din trecut au evoluat, astazi, in pasari.

Ciocul a aparut foarte tarziu in evolutia pasarilor. In acel moment, se crede ca pasarile timpurii abia si-au dezvoltat pene si capacitatea de a zbura. Dar botul lor era inca primitiv si nu foarte sofisticat, spre deoseebire de ciocurile pe care pasarile le au in prezent. Cercetarile efectuate pe o pereche de oase numite premaxilae, care se gasesc in maxilarele mai multor animale, au arata ca aceste oase mici s-au contopit si s-au alungit, devenind ceea ce noi astazi numim, un cioc.

Dar in scopul de a inversa acest proces, Bhullar a trebuit, in primul rand, sa inteleaga procesul de formare al ciocului. Echipa sa a descoperit ca puii de gaina, emu sau alte pasari elibereaza o cantitate mare de proteine in timpul dezvoltarii embrionare, in timp ce la soareci sau la alte animale se produce o cantitate mult mai mica a acelorasi proteine.

In acest fel, oamenii de stiinta au analizat substantele chimice, ce urmau sa devina apoi, ciocurile puilor. Acest lucru a blocat producerea de proteine, si impplicit, dezvoltarea acestora in ciocuri de pasare. In schimb, analiza acestor substante si modificarea acestora au determinat aparitia unor oase rotunjite si nefuzionate in locul unde, normal, trebuia sa fie ciocul.

Articole create 256

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus