Clasa de elevi este vazuta ca un amsablu de personalitati diferite, care coopereaza in aceeasi masura in care se diferentiaza prin impunerea fiecarui individ in clasa de elevi. Datorita perceptiei, modului de gandire, mediului de viata, precum si a anturajului, elevii se pot complace in situatii conflictuale, menite sa atenueze sau sa modifice structura intregului grup, rezultand in cele din urma bisericute.
Pentru ca unele conflicte au si o parte buna, este indicat sa spunem ca in urma unui conflict se obtin o serie de avantaje, care privesc: stimularea rezolvarii creative a problemelor, stimularea interschimbarilor, motivarea schimbarilor culturale si de grup, autoevaluarea abilitatilor, precum si testarea celor mai bune abilitati ale elevilor.
Managementul conflictelor presupune evaluarea celor mai bune surse care urmaresc:
- Necesitatea de a cunoaste tipul de conflict, strategii si tactici de interpretare a acestora;
- Identificarea cauzelor si a consecintelor acestora;
- Rezolvarea conflictelor fara echivoc;
- Respectarea intereselor fiecarui participant la conflict;
- Definirea resurselor care au provocat conflictul;
- Implicarea in comunicare prin mijloace subiective de abordare a conflictelor;
- Acceptarea conflictului ca un instrument de schimbare al elevilor.
Pentru ca unele conflicte pot fi de natura emotionala si altele de continut, este important sa determinam conflictul pentru a sti care este rolul acestuia, care sunt modalitatile de rezolvare si care poate fi strategia unui manager de conflict in aplanarea situatiei.
De cele mai multe ori, conflictele emotionale pot fi rezolvate prin exprimarea sincera a emotiilor, implicare in dezvoltare, autocunoastere, stabilirea unui prag de incredere, precum si abordarea partilor implicate. Ideal este sa se identifice cele mai bune solutii care privesc remedierea acestor conflicte, incat toti cei implicati sa iasa in castig de cauza.
Toate partile implicate in conflict trebuie sa caute cele mai bune solutii de remediere a acestuia, incat negocierea sa isi joace cat mai bine rolul, fara a afecta obiectivele individuale a fiecarui participant al conflictului.