caini

De ce cainii sunt cei mai buni prieteni ai omului?

Daca ai avut vreodata un caine, cu siguranta intelegi ce inseamna atunci cand se spune ca acesta este cel mai bun prieten al omului. Spre deosebire de prietenii tai, cainii nu judeca si nu te critica atunci cand esti suparat si ai chef de-o pizza in fata televizorului. Cel mai important este ca acestia nu te vor barfi niciodata. Daca nu ai avut niciodata un catel, ai putea lua in consierara sa iti iei unul.

Stiinta explica de ce iubim cainii

In mod aparent, dragostea pe care o avem fata de cainele nostru este similara, din punct de vedere stiintific, cu cea dintre un parinte si copilul sau. Acest lucru este posibil din cauza oxitocinei, hormonul „iubirii”. Acesta este eliberat in momentul in care ne jucam cu catelul nostru pentru cel putin trei minute, potrivit unui studiu realizat la Univeristatea Monash.

Oxitocina este renumita pentru ca ajuta sa intareasca legatura de dragoste dintre mama si copil, chiar din momentul in care acestia se vad pentru prima data. Cu toate acestea, oamenii de stiinta sunt de parere ca acest hormon este eliberat atunci cand iubim patrupedul nostru, si chiar si mai uimitor, acest hormon este eliberat si in cazul cainelui, iar acest lucru poate explica de ce oamenii si cainii au o legatura atat de puternica inca de acum cateva mii de ani.

Jessica Oliva, cea care a condus acest studiu, a declarat ca acest lucru poate explica de ce cainii, prin comparatie cu lupii, sunt chiar atat de buni in alegerea unor sarcini. Acest lucru dovedeste ca acestia sunt capabili, la fel ca si oamenii, sa gaseasca diferite obiecte pe care ii intereseaza.

De asemenea, echipa de cercetatori au administrat unui caine oxitocina, sub forma de spray nazal, si au descoperit ca acestia au indeplinit anumite sarcini mult mai repede.

Articole create 251

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus