Lumea se imparte intre oameni cinstiti si cei care fura. Desi tindem sa ne gandim la cei care fura ca fiind cei mai mari infractori si oameni de joasa speta, uitam sa-i luam in considerare si pe cei care nu sunt politicieni. Spre deosebire de ei, unii oameni fura de nevoie, iar unii fura chiar de unde fura politicienii – de la stat. Situatia tragicomica pusa astfel devine pur romaneasca.
Un exemplu despre care vreau sa vorbesc este cel al persoanelor care fura apa cu ajutorul apometrelor. Administratorii isi pot da seama, desigur, daca persoana practica astfel de activitati, devenind dubios cand o familie de patru sau cinci persoane consuma un metru cub de apa.
Sunt mai multe moduri prin care se poate face asta. Un exemplu foarte usor prin care se poate face asta este „metoda firului de apa”. Aceasta nu se aplica in cazul in care aveti apometre noi, deci, daca ati ati tras o fuga pe la Shop-Einstal recent, nu va functiona. In cazul apometrelor mai vechi sau importate din China si montate pe vapor, chiar daca sunt insemnate cu clasele B sau C, daca se lasa robinetul deschis foarte putin, doar cat sa curga un „fir de apa”, aceasta curgere nu este inregistrata. Apa colectata astfel poate fi utilizata la WC, spalatul vaselor, udatul florilor sau chiar la umplerea unei cazi de baie – in maxim o ora, ai reusit sa umpli cada.
O alta metoda este cea a „montajului invers”. Apometrele de la tevile principale se pot desface si se poate face un montaj invers sau, intr-o varianta mai simpla, se face un bypass inainte de apometru, astfel incat apa sa nu poata trece prin aceasta. Deoarece accesul administratorului ori a presedintelui de bloc trebuie anuntata din timp si are loc doar cu accesul proprietarului, acestea se pot monta inapoi la loc fara sa mai trezeasca suspiciuni.
O a treia metoda si mai greu de depistat de catre inspectori este cea a metodei magnetului. Un magnet bun este prins cu un elatic de apometru – drept urmare, chiar si cand presiunea este mare, acul apometrului nu se mai invarte.
Daca aceasta este metoda cea mai potrivita pentru a mai scapa de o grija financiara este un subiect pe care il putem dezbate destul de mult. Pe de o parte, ii pot intelege pe cei care face asta. La urma urmei, stim cu totii cum e traiul in Romania.
De ce nu spui si viceversa ???
De exemplu: Sunt si apometre noi, omologate, care inregistreaza mai mult decat s-a consumat.
Unde sunt drepturile consumatorilor in aceaste situatii ???
Cine ii verifica si ancheteaza pe fabricantii de apometre neconforme ???