Ar fi destul de ciudat sa ne imaginam lumea fara o forma de comunicare si fara anumite modalitati de interactiune. Interactiunile sau actele sociale de a impartasi informatii este cunoscuta ca si comunicarea.
Unele din cele mai simple modalitati de a comunica unul cu celalalt este si discursul, limbajul corpului, contactul cu ochii sau comunicarea prin scris. Comunicarea poate fi scrisa, verbala, paraverbala sau nonverbala. De multe ori folosim multiple forme de comunicare, incat comunicarea verbala este insotita mereu de comunicarea nonverbala.
Ce nu stiai despre comunicarea nonverbala?
- comunicarea nonverbala reuseste sa transmita mesajul expeditorului fara a fi necesara o suita de cuvinte;
- aceasta forma de comunicare inlocuieste celelalte forme de comunicare, din cauza utilizarii si eficientei sale. Comunicarea nonverbala implica utilizarea de metode fizice de comunicare precum tonul vocii, atingerile si expresiile.
- simbolurile si limbajul semnelor sunt incluse in comunicarea nonverbala. Postura corpului si limbajul pot transmite o multime de mesaje non verbale atunci cand se comunica si verbal cu cineva.
- bratele incurcisate si picioarele incrucisate sunt unele din semnele nonverbale care transmit un sistem defensiv al oamenilor. Mainile tremurande, mangaierile si sentimentele de atingere sunt expres pentru intimitate. Expresiile faciale, gesturile, contactul cu ochii sunt modalitati diferite de comunicare. Unele forme creative si nonverbale de comunciare inclus si muzica, dansul sau sculptura.
Chiar si comunicarea nonverbala poate fi destul de eficienta, mai ales in cazul persoanelor cu dizabilitati. Acestea au propriul limbaj de comunicare si implicit sunt perfect capabili de a transmite propozitii intregi cu ajutorul semnelor.
De altfel, o multime de semne si de indicatoare sunt un mod de a atentiona si de a spune ca o parte a comunicarii vine in ajutorul multor persoane, chiar si atunci cand se impune linistea. Exprimarea emotiilor si a gandurilor inseamna un mod corect de a utiliza gesturile, mimica si expresia fetei, mai ales in momente de rasfat, alint, tristete sau bucurie.