radiotelescop

China construieste cel mai mare radiotelescop din lume

Specialistii chinezi tocmai au inceput lucrarile pentru a pune bazele celui mai mare radiotelescop din lume. Se pare ca numai antena acestuia va ajunge la o suprafata care va egala cea a 30 de terenuri de fotbal. Locatia unde aceasta constructie va fi realizata se va afla in muntii din provincia Guizhou, in partea de sud vest a Chinei.

Dimensiunile radiotelescopului sunt cu adevarat impresionante: astfel, reflectorul parabolic al antenei va avea o inaltime de 500 de metri in diametru si va fi alcatuit din peste 4000 de panouri. In momentul in care proiectul va fi gata, Radiotelescopul numit FAST, va fi cel mai mare de acest gen din lume depasind cu siguranta antena celebra din Arecibo, Puerto Rico, care are un diametru de 300 de metri.

Nan Rendong, autorul si seful acestui proiect, sustine ca o antena de mari dimensiuni devine mai sensibila la captarea emisiilor radio foarte slabe. „Un radiotelescop este precum o ureche sensibila, ascultand si cautand emisiile radio care au o insemnatate, in tot zgomotul de fond din Univers. Este ca si cum ai reusi sa identifici sunetul facut de efemeride in timpul unei furtuni cu traznete.”

De asemenea, specilistii chinezi declara ca panourile radiotelescopului isi vor schimba constant pozitia cu ajutorul unor roboti dar si a unor cabluri. Perimetrul reflectorului parabolic va masura circa 1,6 kilometri, iar antena uriasa este construita peste o vale naturala care are forma, in cea mai mare parte a sa, semisferica.

De ce regiunea Guizhou?

Regiunea aleasa pentru aceasta constructie este una ideala deoarece este lipsita de interferentele radio, aceasta zona fiind lipsita de localitati pe o raza de cinci kilometri. Pentru ca vizitatorii sa poata observa constructia parabolica in intregime, acestia vor fi nevoiti sa se urce pe varful unui deal din apropiere, unde se va construi o platforma speciala pentru publicul care va avea curiozitatea sa vada acest radiotransmitator impresionant.

 

Articole create 245

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus