calatorie

Calatoria in timp ar da nastere unor ciudatenii

 

Acest termen este destul de comun in romanele de science- fiction: astronautii calatoresc inapoi in timp la viteze mai mari decat viteza luminei- si de obicei intampina probleme in procesul de calatorie. Insa, majoritatea oamenilor de stiinta sunt de parere ca acest lucru ar putea fi imposibil. Insa, daca am putea fi increzatori macar pentru o secunda, cum ar functiona oare calatoria in timp?

Se pare ca obiectele care calatoresc cu o viteza mai mare decat cea a luminii ar putea merge inapoi in timp, insa in acest proces, o pereche- fantoma al obiectului care calatoreste ar putea sa apara din senin, iar in acel moment unul dintre ele va putea sa isi continua calatoria sau va fi anihilat, in conformitate cu o ipoteza dezvoltata de catre Robert Nemiroff, fizician la Universitatea Tehnologica din Michigan.

Nemiroff sustine ca acest lucru este imposibil

„Nu cred ca va exista vreodata o nava spatiala care sa mearga mai repede decat viteza luminii.”- declara fizicianul. Asa este, nu exista nimic pe Pamantul asta care sa depaseasca viteza luminii, iar singurul fapt trist, sau poate nu, este ca viteza luminii este singurul lucru adevarat in viata noastra, care nu se va schimba niciodata: nu va creste niciodata si nimic nu o poate intrece. Valoarea sa, exprimata in unitati din Sistemul International, este de 299.792.458 m/s.

Mai rapid decat lumina? Toata lumea a auzit de teoria relativitatii a lui Albert Einstein care sustine ca nimic nu poate calatori cu o viteza mai mare decat cea a luminii. Totusi, se pare ca acest lucru nu este chiar adevarat: astfel de viteze sunt posibile din punct de vedere tehnic, dar relativitatea dicteaza ca orice care are o masa devine mai greu odata ce viteza creste, astfel ca atingerea si chiar depasirea vitezei luminii ar insemna un consum de energie infinita. De asemenea, Nemiroff sustine ca daca matematica ar fi cea care ar dicta acest proces, obiectele ar reusi sa calatoreasca cu o viteza mai mare decat cea a luminii, dar incetinirea lor nu ar putea sa fie mai mica decat cea a luminii.

„In mod general se crede- iar cand spun acest lucru ma refer la aproape toti fizicienii- ca nu exista nimic care sa calatoreasca cu o viteza mai mare decat cea a luminii”- sustine Sabine Hossenfelder, fizician in Stckholm, Suedia.

 

Articole create 245

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus