bomba

Bomba nucleara pentru a testa arsenalul

United States Air Force (USAF) si Adminstratia Nationala de Securitate Nationala (NNSA) au finalizat primul zbor de test de dezvoltare a unei actualizari controversate pentru o bomba nucleara care a fost folosita inca din anii 1960. O versiune mai „sigura” a bombei nucleare B61-12 a fost testata la Tonopah Test Range in Nevada. Testele sunt realizate pentru a existinde durata de viata a armelor nucleare prin modernizarea unor piese.

Don Cook, administrator adjunct al programului de aparare din cadul NNSA sustine ca acest test marcheaza un reper major pentru B61-12, demonstrand performanta sistemului in conditii de livrare reprezentative. Realizarea completa a primului zbor de test a B61-12 ofera dovezi clare ale angajamentului natiei de a mentine o stare buna a B61 oferind o asigurare excelenta aliatilor Statelor Unite. B61, cunoscut inainte de anul 1968 ca TX-61, a fost realizat in anul 1963 de catre Laboratorul National Los Alamos din New Mexico.

Acest test este primul dintr-o serie de trei zboruri pentru B61-12 Life Extension Program (LEP), cu doua teste de zbor de dezvoltare suplimentare programate de a avea loc la sfarsitul acestui an. Acest test a demonstrat o performanta de succes, oferind incredere in sistemul de armament si a starii sale actuale, inainte de a se face o revizuire a proiectului de referinta in 2016.

Istoria bombei B61

B61, cunoscuta inainte de 1968 ca TX-61 a luat nastere in New Mexico, iar productia totala a tuturor versiunilor a fost de aproximativ 3.155, din care aproape 1.925 au ramas in serviciu din anul 2002, iar altele 1.265 sunt considerate a fi operationale. Cu toate aceste, unele aspecte s-au schimbat de-a lungul anilor, cu toate ca primele versiuni au fost modernizate pentru a imbunatati elementele de siguranta.

Se crede ca exista 200 de bombe B61 active utilizate de catre Statele Unite. Din cele 200 de bombe, 180 sunt stocate in arsenalele NATO din Europa, fiind „ascunse” in Belgia, Olanda, Germania, Turcia si Italia, pe teritoriul acesteia din urma fiind prezente inca 90 de astfel de dispozitive – 70, conform celor mai recente estimari: 50 la Aviano in Friuli si 20 la Ghedi, in provincia Brescia.

 

Articole create 245

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus