chelner

Bacsisul va fi trecut pe nota de plata

Recunoscut in intreaga lume ca fiind aprecierea pentru amabilitatea servirii, bacsisul reprezinta acea suma de bani data in mod voluntar de client catre personalul amabil din cadrul restaurantelor, barurilor, in industria hoteliera sau acelor liber profesionisti care ne ajuta cu mici reparatii in casa.

Probabil de cateva ori pe saptamana circuli cu taxiul si mananci la un restaurant, incat te-ai obisnuit sa lasi un ciubuc celui care iti ofera aceste servicii. Desigur, continuam cu manichiurista, cu instalatorul sau cu soferul de la curierat care iti aduce pachetul, incat ajungi sa dai un ban in plus pentru a te simti respectat si pentru ca ai deprins aceasta activitate din lume, de la ceilalti, incat ai ajuns sa crezi ca este normal sa lasi ciubuc.

Bacsisul este principala sursa de venit a multor indivizi care lucreaza in industra hoteliera, a restaurantelor, in domeniul instalatiilor, incat multi dintre acestia au pe cartea de munca mai putin decat salariul minim pe economie, cu care nu isi asigura un trai decent.

Ministerul Finantelor spune ca ciubucul va fi trecut pe nota de plata a entitatilor economice si i se va percepe un impozit separat cu o valoare intre 5-10%, incat daca un chelner realizeaza un ciubuc de 50 lei pe zi, acesta va pleca acasa doar cu 45 lei, urmand ca cei 5 lei sa ajunga in bugetul de stat.

Considerata a fi cea mai buna tehnica de a descuraja evaziunea fiscala in cele mai multe restaurante sau unitati economice in care se practica servicii de servire a clientilor, tehnica este menita sa asigure anual un venit de aproximativ 7 milioane de euro la bugetul de stat.

Astfel, in restaurantele in care organele fiscale gasesc nereguli in ceea ce priveste diferenta inregistrata in registrul de casa comparativ cu ceea ce au chelnerii in buzunare constituie prima premisa in sanctionarea patronului, astfel incat o a doua neregula atrage dupa sine inchiderea localului.

 

 

Articole create 251

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus